Elisabeth Kihlström -Mellan hägg och syren

Nu är vi mitt i maj månad och vi får glädjas åt spirande grönska och ökande mängd blommor. Vitsippa och Tussilago har vi haft ett tag och nu kommer Kabbeleka, Humleblomster, Gullviva och Liljekonvalj och många fler. Det händer mycket i naturen den här årstiden. Som många andra uppskattar jag den här tiden på året och jag försöker ta mig ut för att hinna se och njuta så mycket det går.

Det händer mycket i landstinget också. Den tredje maj började vår andra bedömningsbil, bemannad med specialistutbildad sjuksköterska, att åka ut till patienter. Vi har sedan slutet av förra året en bedömningsbil, eller PBR – Prehospital Bedömnings Resurs- som är det fullständiga namnet, i Karlstad. Det har fungerat mycket bra, patienterna får en kvalificerad bedömning i hemmet och i många fall behöver inte en vanlig ambulans åka ut. Patienten kan få råd och kanske hjälp att boka tid på vårdcentralen. Dessutom blir det färre besök på akutmottagningen i Karlstad. Behöver patienten åka in till sjukhus så ordnar sjuksköterskan det.

För ett par veckor sedan hade jag förmånen att följa med sjuksköterskan i bedömningsbilen i Karlstad några timmar för att se hur de jobbar. Samarbetet med SOS är avgörande för att säkerställa att det är rätt larm som kommer till bedömningsbilen. Kontakten med ambulansöverläkare och andra specialistläkare sker på ett enkelt sätt utifrån patientens behov. Patienterna slipper onödiga resor och många kan lugnt vara kvar hemma. Mycket intressant och det bästa är ju att patienterna kan känna sig trygga.

Den nya resursen utgår från Sunne och det blir en bra förstärkning av ambulanssjukvården i Fryksdalen. Jag fick äran att få inviga den nya bedömningsbilen och det känns mycket bra att denna resurs nu finns på fler platser i Värmland. Vi arbetar med att utveckla ambulanssjukvården i hela Värmland och att ha rätt resurs för de behov som finns.

I veckan som ligger framför invigs en ny accelerator, en avancerad maskin som används för strålbehandling av patienter som har cancer. Vi har två acceleratorer i Värmland, båda ger hög kvalitet på behandlingarna. Den nya maskinen är lite annorlunda när det gäller tekniken och strålsjuksköterskorna ställer in den på annat sätt. Båda våra acceleratorer säkerställer att patienterna i Värmland även i fortsättningen kan få sin strålbehandling med hög kvalitet.

För dig som patient kommer en stor förändring i slutet av maj. Landstinget i Värmland öppnar upp ”Journalen via nätet”. Funktionen är kopplad till 1177 – vårdguiden och innebär att du kan läsa din journal direkt via nätet. Syftet med tjänsten “Journalen via nätet” är att du som patient genom att få tillgång till din journal ska få ökad delaktighet och större möjlighet att engagera dig i din egen vård och hälsa.

Elisabeth Kihlström, KD, ordförande i sjukhusutskottet

Kommentera